Activiteiten:

  • Voorlezen/taalontwikkeling
  • Muziek/dans/bewegen
  • Ontdekken  van de wereld/ontmoeting
  • Sensomotoriek/spraak
  • Spel/fantasie/creativiteit

Voorlezen/taalontwikkeling:

Ik zal je op  verwennen met een leuke taalactiviteiten. Dat kan voorlezen zijn, maar ook poppenkast of een voeldoos of een raadspelletje. Ik prikkel daarmee je vaardigheden om te communiceren, om de wereld om je heen (mede met taal) te ordenen en om je creativiteit met taal te laten glanzen.

Eigenlijk zijn we de hele dag wel bezig met taal. Daarom ga ik ook  bewust in op jouw taalgebruik met de reflecterende moedertaal methode.   Ik herhaal  jou je taal en geef het met wat extra’s terug ( bv je zegt:  “ba,ba” en je kijkt naar een bal. Dan zeg ik: “ wil jij de bal hebben? ” en geef de bal aan jou) . Taal is een actief proces van handelen, luisteren, kijken, voelen, proeven (alle zintuigen doen mee). Ik zal je aanmoedigen en leuke activiteiten aanbieden.

Als je speelt, leer je, beleef je van alles. Ook dan zal ik met je in gesprek gaan op jouw niveau. Soms gebruik ik daar een handpop voor . Dat is voor jonge kinderen een laagdrempelige manier om een gesprekje aan te gaan.

Muziek, dans, beweging:

We gaan samen zingen! We luisteren naar kinderliedjes, doen spelletjes en maken dansjes. We ontdekken wat leuk is. We maken ook zelf muziek, geluiden en spelen met de muzikale tegenstellingen. (hard/ zacht, hoog/laag, langzaam/snel, veel/weinig etc. )

Buiten spelen is bij Mama Petra niet altijd hetzelfde! Ik wissel materiaal af en in de tuin zijn enkele verrassende speelmogelijkheden. Als het weer het toelaat gaan we zeker naar buiten. Gelukkig kan je binnen ook bewegen. Een klein kringspelletje of een (evenwichts)parcours of doen alsof…

Ontdekken van de wereld/ ontmoeting:

Samen spelen, leren delen, op je beurt wachten, waarden en normen, de ontdekkingsreis van jezelf en de ontmoeting met anderen.
De wereld  is nog heel nieuw voor je. Je gaat die ontdekken door spel, door ontmoeting, door waarneming met al je zintuigen. We beginnen niet met het ontdekken van Amerika, maar met het ontdekken van jezelf, je omgeving, familie en vriendjes bij Mama Petra. Ik zorg voor een veilige, warme en  interessante omgeving. Kleine ontdekkingen kunnen grote indruk maken. Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke materialen aan te bieden zodat jij meer indrukken kan verwerven. Klei, zand, water en verf zijn bij Mama Petra belangrijk. We ontdekken de eigenschappen en mogelijkheden van materialen als we knutselen of iets bouwen. Dát staat voorop, niet het knutsel- of bouw -resultaat.
Rollenspel, doen alsof, in een thema werken, een tent maken, een sprookjeswereld bouwen,  allemaal mooie activiteiten om de wereld, de patronen daarvan, de relaties te beleven, samenhang ervaren en dit dan eindeloos herhalen omdat het zo heerlijk is dat je aan het ontdekken bent en er een beetje grip op krijgt!

Sensomotoriek/spraak

Spreken is nodig om je  (in taal) uit te drukken. Daar gebruik je mond, lippen en tong voor. Het is een vaardigheid die je moet leren. Gelukkig zijn er vele spelletjes die helpen om deze motoriek op speelse wijze te  oefenen. Ook je vingers willen steeds meer gaan grijpen, pakken, frutselen en knutselen. Jij wil de fijne besturing hiervan beheersen.

Voor de sensomotoriek heb ik ruimschoots materiaal om heerlijk mee te manipuleren. Maar weet je dat er ook leuke vinger- en mond- spelletjes zijn? Kan jij bijvoorbeeld een rozijn op t puntje van je tong laten liggen? Ken je t (vingerspel)verhaaltje van Hompeltje en Pompeltje?

Spel, fantasie/ creativiteit:

Je kan hier volop spelen. Spelen is leren, is welzijn. Soms ben ik op de achtergrond als je speelt, maar af en toe geef ik je een spelimpuls. Ik speel dan even mee of ik voeg iets toe. Misschien komt er een knuffel meespelen of bouwen we een tent waarin het spel nog echter lijkt.

Je kan lekker rommelen met materialen bij mij in en om het huis. Ik bied je materialen aan die je met fantasie kan gebruiken. Een doek wordt een cape , een blokje een mobiele telefoon of een poppenwagentje een boodschappenkarretje. Jouw creativiteit wordt via spel gestimuleerd.

Een boekje, verhaaltje, sprookje of gebeurtenis kan leiden tot een projectje. We kunnen zo’n verhaal helemaal gaan beleven en vorm geven. ( Story line approach) We “bouwen” de ruimte dan om in de sfeer van het verhaal. Het verhaal wordt op verschillende manieren herhaald waardoor de beleving, fantasie geprikkeld worden. Hierbinnen is ruimte voor vrij spel en voor geleid spel. Net wat nodig is of fijn is.

Mama Petra geniet van spelende kinderen en geeft jou dus alle ruimte voor vrij spel en vrije keuze. Ik kijk wel naar jouw keuze en spel. Zolang ik betrokkenheid zie en ontwikkeling weet ik dat het goed met je gaat. Zo leer je initiatief nemen en krijg je zelfvertrouwen. Natuurlijk zorg ik  voor een rijk afwisselend aanbod.